Warning: Creating default object from empty value in /home/romexte/public_html/intrenoiparintii.ro/wp-content/plugins/more-fields/more-fields-object.php on line 140
Intre noi, parintii – o dezbatere despre imperfectiune, intelegere si diversitate | Intre noi parintii

Intre noi, parintii

Intre noi, parintii – o dezbatere despre imperfectiune, intelegere si diversitate

de admin

 

IMG_0015Intalnirile Intre noi, parintii – de vorba cu Aurora Liiceanu ne dau de fiecare data prilejul sa punem in discutie franc, cu relaxare si chiar umor, problemele cu care se confrunta parintii adolescentilor – educatie, scoala, tentatii si riscuri, decizii, asumarea independentei si lista continua. La seminarul din luna noiembrie, ultimul din anul 2014, dezbaterea pe tema „Parintele adolescentului perfect” a devenit o pledoarie pentru intelegere, diversitate si respect. Discutia a fost condusa de psihologul Aurora Liiceanu, psihoterapeutul Simona Tofan si de Daniela Palade-Teodorescu, redactor-sef Avantaje.

Inca de inainte de a se naste copilul, orice parinte isi doreste ca acesta sa fie „si frumos si destept”. Aceasta proiectie a copilului, ideala am putea spune, este pastrata de parinte si mai tarziu pe masura ce copilul creste. „Proiectia noastra asupra copilului ideal trebuie privita cu mult mai mult realism si cu intelegerea ideii de diferenta”, spune psihologul Aurora Liiceanu. De multe ori, parintele se proiecteaza in copil si uita ca acesta nu are aceleasi calitati sau defecte si ca este o persoana diferita. „Clonarea subiectiva a parintilor este un fel de „pat al lui Procust” pentru copil. Inconstient el simte ca trebuie sa intre intr-un tipar, dar cateodata acest lucru este foarte dificil.” Este foarte important sa realizam care este potentialul copilului si nu sa il impingem catre ceva ce este imposibil pentru el. „Si aspiratiile copilului si nevoile, sunt ale lui, nu ale noastre, ale parintilor!”, atrage atentia Aurora Liiceanu.

„Un copil nu e niciodata perfect, asa cum niciun parinte nu este perfect”, spune psihologul. De foarte multe ori si parintii fac greseli, din diverse motive care tin de circumstante, pentru ca sunt grabiti, sau nervosi sau obositi.

IMG_0022Nu exista adolescenti perfecti, exista in schimb parinti perfectibili!

Pentru a-i intelege mai bine pe adolescenti, psihoterapeutul Simona Tofan le-a propus parintilor un exercitiu pornind de la piramida nevoilor umane: fiziologice, de securitate fizica si psihica, de apartenenta, de recunoastere si de autorealizare. In adolescenta, nevoia de apartenenta la un grup, de prietenie, de dragoste, la fel ca cea de recunoastere din partea celorlalti, devin extrem de importante.

Privind „varstele schimbarii” impreuna cu psihoterapeutul Simona Tofan, am inteles mai bine cum functioneaza fiecare etapa de invatare: dezvoltarea incredererii, dezvoltarea autonomiei, dezvoltarea initiativei, dezvoltarea competentelor/ competitiei, dezvoltarea indentitatii, dezvoltarea intimitatii. Stadiile incep din copilaria mica si continua pana cand copilul devine adult. Fiecare etapa se bazeaza pe ceea ce s-a acumulat in etapele anterioare. Cand adolescentul are probleme de comportament sau emotionale (sentimente de neincredere, rusine, frica, etc.) trebuie vazut ce s-a invatat gresit in etapele de dezvoltare socio-emotionale si corectat cu multa rabdare si perseverenta! Fiecare „scapare” din copilarie va avea un efect de bumerang in adolescenta!

IMG_0047Cateva dintre sfaturile oferite parintilor la intalnire au fost:

-       Sa incerce sa se adapteze si ei la nevoile adolescentilor, sa fie mai toleranti, sa inteleaga ca adolescentii sunt supusi unor influente mult mai mari.

-       Sa urmareasca sa isi cunoasca mai bine copilul si potentialul lui, si sa devina „un pic psihologi, chiar daca profani”, asa cum sugereaza Aurora Liiceanu.

-       Sa respecte autonomia adolescentilor.

-       Sa negocieze cu adolescentii si sa foloseasca norma de reciprocitate.

-       Sa se pozitioneze ca o instanta care are drepturi si mai ales dreptul sa dea sfaturi, nu prin simplu statut de parinte, ci prin faptul ca au o experienta de viata pe care copiii nu o au.

IMG_0027Impresii ale parintilor prezenti la seminarul Intre noi, parintii – de vorba cu Aurora Liiceanu:

„Au fost discutii interesante, in urma carora am aflat raspuns la multe intrebari. Majoritatea situatiilor discutate au corespuns perfect cu cele intalnite de mine, ceea ce m-a facut sa inteleg ca toti adolescentii intampina, mai mult sau mai putin, aceleasi probleme.” Leonard

„Simplu fapt ca sunteti parteneri de dialog pentru noi, parintii de adolescenti este extraordinar, ne ajuta si ne intareste convingerea ca dificultatile vor fi trecute cu bine si de catre noi dar mai ales de catre copii nostri. Acesta este gandul cu care plec de la fiecare intalnire cu echipa Intre noi, parintii.” Mariana

„Multumesc frumos pentru invitatie si pentru inca o lectie de relationare parinti-adolescenti. Va urmaresc si incerc sa aplic in familie pe cat posibil sfaturile dvs. pentru a putea iesi „rezonabil” din perioada ce se prevede a fi dificila – a adolescentei copilului meu de 14 ani. Sunteti un suport pentru mine si va multumesc!” Dana