Warning: Creating default object from empty value in /home/romexte/public_html/intrenoiparintii.ro/wp-content/plugins/more-fields/more-fields-object.php on line 140
Decizii si riscuri in adolescenta – partea II | Intre noi parintii

Tentatii

Decizii si riscuri in adolescenta – partea II

de Aurora Liiceanu

iStock_000016779701SmallUnii adolescenti se manifesta de mici cu un pronuntat potential de impulsivitate. Sunt copii repeziti, nerabdatori, cu reactii rapide, vulcanice, de multe ori negandite si ulterior regretate, sanctionati lejer si tolerant de parinti, fara a le spune de riscul unor consecinte negative. Parintii nu prezinta consecintele in termeni de avantaje si dezavantaje, pentru a-i face pe acestia sa compare, sa acumuleze un capital de autocontrol bazat pe analiza situatiei in care se afla. Aici intervine elementul care pledeaza pentru pedeapsa sau rasplata, procedeu pedagogic dificil de apreciat, datorita nevoii de personalizare, dar si obligatiei de a fi acompaniat cu explicatii.

Se stie ca exista o diferenta intre adolescenti si adulti in ceea ce priveste luarea deciziilor. Se vorbeste despre prudenta adultului si graba adolescentului. Adultii au mai mare control asupra riscurilor si deciziilor lor. Acestea sunt mai putin grabite pentru ca ei dispun de o experienta de viata care ii face sa gandeasca mai analitic, mai „amanat”, sa puna in balanta argumentele pro si contra ale alternativelor posibile. Ei inteleg ca o decizie schimba prezentul si viitorul, dar nu si trecutul.

Exista psihologi care pledeaza pentru detasarea parintilor in relatia cu adolescentii. Carl Pickhardt, specializat in relatia dintre adolescenti si parinti, analizeaza problema libertatii, considerand ca exista libertate atribuita/ceruta de parinti si o libertate luata de adolescenti.

Libertatea se conjuga zilnic cu rezistenta adolescentilor care trebuie respectata, ea fiind ceva firesc in procesul de crestere si dezvoltare a adolescentului.

Exista astfel trei atitudini incluse in rezistenta adolescentilor: opozitia (dorinta de a face ce vor ei, de a se opune autoritatii parintilor), separarea (departarea de parinti si familie, afilierea la prieteni) si individuatia (o mai mare independenta in raport cu preferintele si valorile lor, generand pe fondul construirii identitatii personale, conflicte si tensiuni cu parintii).

Pe acest fond apare diferenta intre luarea deciziilor de catre parinti si adolescenti, iar pentru parinti este o mare provocare. A nu lasa adolescentii sa ia decizii si a nu comunica cu ei atragandu-le atentia asupra consecintelor deciziilor lor, consecinte pe care ei le vor suporta, raman cele mai importante elemente care-i fac pe adolescenti sa inteleaga ca ei sunt responsabili de propriul lor destin, determinat cel putin partial de propriile decizii.

Citeste si: Decizii si riscuri in adolescenta – partea I

 

Aurora Liiceanu este unul dintre cei mai cunoscuti experti romani in psihologie. Doctor in psihologie, a lucrat in cercetare si a predat psihologie la universitati din Bucuresti, dar si din Canada sau Franta. Aurora Liiceanu este consultant in programul "Intre noi, parintii" inca de la debutul programului in anul 1998.